کلینیک‌های زنجیره ای روان‌شناسی هفتاد

لوگو موسسه هفتاد

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی
آنچه در این مقاله می‌خوانید

اگر به اختلال شخصیت مرزی (BPD) مبتلا هستید، احتمالاً همواره احساس معلق بودن و بی‌ثباتی دارید و نه‌‌فقط به خاطر احساسات یا روابط ناپایداری که دارید، بلکه به دلیل احساس متزلزل بودن شما این اختلال رخ می‌دهد. تصور شما از خود، اهداف و حتی علایق شما ممکن است به طور مکرر به گونه‌ای تغییر کند که به نوعی گیج کننده و نامشخص باشد.

افراد مبتلا به BPD نسبت به همه چیز حساس و دقیق هستند . حتی چیزهای بی اهمیت نیز می‌تواند باعث واکنش‌های شدید آن‌ها شود. همچنین  هنگامی که این افراد ناراحت می‌شوند، در آرام شدن مشکل دارند.

هنگامی که این افراد در حال مبارزه با احساسات شدید خود هستند، نمی‌توانند درست فکر کنند و منطقی رفتار کنند. ممکن است چیزهای آزاردهنده ای بگویند یا رفتار های خطرناکی از خود نشان دهند که بعد از آن احساس گناه یا شرمندگی داشته باشند.

برای افراد مبتلا به این اختلال روانی، این یک چرخه دردناک است که فرار از آن غیرممکن است! اما اینطور نیست. درمان های موثر BPD و مهارت های مقابله ای وجود دارد که می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا احساس بهتری داشته باشند و دوباره کنترل افکار، احساسات و اعمال خود را در دست بگیرند.

حالت های مختلف فردی مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

علائم و ویژگی های افراد دارای اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی یک بیماری مربوط به روان است که با نوسانات شدید خلق‌و‌خو، بی ثباتی در روابط بین فردی و تکانشگری مشخص می شود.

افراد مبتلا به این اختلال ترس شدیدی از رها شدن دارند و نمی‌توانند احساسات خود را به‌خوبی کنترل کنند. بسیاری از افرادی که با BPD زندگی می کنند، از وجود این اختلال اطلاعی ندارند. همچنین ممکن است متوجه نباشند که راه سالم‌تری برای رفتار و ارتباط با دیگران وجود دارد.

آن‌ها همچنین تمایل به نشان دادن رفتارهای پرخطر، مانند رانندگی خطرناک و تهدید کردن دیگران به خود‌‌آزاری دارند. در نتیجه این رفتارها باعث می‌شود، در روابط خود دچار مشکل شوند.

علائم اختلال شخصیت مرزی می‌تواند شامل ترس از رها شدن، احساساسات ناپایدار و مسائل مربوط به مدیریت خشم شود. علاوه بر این معمولاً در اواخر سال‌های نوجوانی یا اوایل بزرگسالی این رفتارها ظاهر می‌شوند.

همچنین یک رویداد ناگهانی یا تجربه استرس‌زا می تواند علائم را تحریک یا آن‌ها را بدتر کند. سایر ویژگی‌هایی که ممکن است این افراد از خود بروز بدهند، در ادامه آمده است.

1. ترس از رها شدن

برای افراد مبتلا به BPD طبیعی است که از تنهایی خود احساس ناراحتی کنند. وقتی این افراد احساس می‌کنند که رها شده‌اند یا مورد بی‌توجهی قرار گرفته‌اند، احساس ترس یا خشم می‌کنند.

این افراد ممکن است سعی کنند محل زندگی عزیزان خود را یافته و مانع ترک شدن خود توسط آنها شوند.

2. روابط ناپایدار و شدید

برای این افراد حفظ روابط شخصی سالم چالش برانگیز محسوب می‌شود، زیرا  آن‌ها می‌توانند دیدگاه خود را نسبت به دیگران بسیار سریع و چشمگیر تغییر دهند.

همچنین افراد مبتلا به این اختلال می‌توانند دیگران را یا بسیارعالی یا کاملا بی ارزش جلوه دهند. همچنین  دوستی، تشکیل خانواده و روابط آن‌ها با سایر اعضای خانواده اغلب آشفته و بی ثبات است.

احساس ناپایدار در اختلال شخصیت مرزی

3. داشتن احساس ناپایدار نسبت به خود

افراد مبتلا به BPD اغلب تصور نامشخصی از خود دارند و اغلب احساس گناه یا شرم می‌کنند. همچنین این افراد خود را بد و ناکافی می‌بینند.

علاوه‌بر این، آن‌ها ممکن است به طور ناگهانی سعی در تغییر خود داشته باشند.  افراد مبتلا به این مشکل با تغییر ناگهانی اهداف، نظرات، شغل یا دوستان خود مشکل خودشان  را بروز می‌دهند.

همچنین این افراد تمایل دارند، پیشرفت خود را خراب کنند. به‌عنوان‌مثال، آن‌ها ممکن است عمداً در یک آزمون مردود شوند، روابط خود را خراب کنند یا از شغل خود اخراج شوند.

4. تغییرات سریع خلق و خو

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است احساس خود نسبت به دیگران، خود و دنیای اطراف خود را تغییر بدهند. احساسات غیر‌منطقی از جمله عصبانیت غیرقابل کنترل، ترس، اضطراب، نفرت، غم و عشق به طور مکرر و ناگهانی  از جمله این تغییرات ناگهانی است .

این نوسانات معمولاً فقط چند ساعت و به ندرت بیشتر از چند روز طول می کشد.

5. رفتار تکانشی و خطرناک

رفتار هایی مانند رانندگی بی پروا، دعوا، قمار، مصرف مواد، پرخوری یا فعالیت جنسی ناایمن در میان افراد مبتلا به BPD رایج است. به‌همین‌دلیل روانشناسان با دیدن چنین رفتارهای نامتعارفی در مورد افراد شک می‌کنند. در نتیجه با آزمون‌های تخصصی سایر علائم این اختلال روحی را مورد بررسی قرار می‌دهند و  به نتیجه می‌رسند.

بیشتر بخوانید: اختلال تکانشگری چیست؟

رفتار خودآزاری افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

6. خودآزاری مکرر یا رفتار خودکشی

افراد مبتلا به این اختلال ممکن است خود را بسوزانند یا به خود صدمه بزنند یا تهدید به انجام این کار کنند.

آن‌ها همچنین ممکن است افکار خودکشی داشته باشند. این خودآزاری ها معمولاً با طرد شدن، رها شدن  یا ناامیدی آغاز می شود.

7. احساس پوچی دائمی

بسیاری از افراد مبتلا به BPD اغلب احساس غمگینی، بی حوصلگی و پوچی می‌کنند. احساس بی ارزشی و تنفر از خود نیز در این افراد رایج است. این احساسات اغلب به‌دلیل تنهایی و انزوا در این بیماران ایجاد می‌شود .

8. مسائل مربوط به مدیریت خشم

افراد مبتلا به BPD در کنترل خشم خود مشکل دارند و اغلب به شدت عصبانی می‌شوند. آن‌ها ممکن است خشم خود را با کنایه های گزنده، تلخی یا طعنه ابراز کنند. این رفتار‌ها اغلب با احساس  شرم و گناه همراه هستند.

سردرگمی و عدم ارتباط با واقعیت در اختلال شخصیت مرزی

9. عدم ارتباط با واقعیت

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب نسبت به هر اتفاقی مشکوک هستند. هنگامی که این افراد دچار استرس می‌شوند، ممکن است ارتباط خود را با واقعیت از دست بدهند و احساس کنند که از بدن خود فاصله گرفته اند یا انگار خارج از بدن خود هستند.

 

علت اختلال شخصیت مرزی چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

مانند اغلب بیماری‌های روانی، علت اصلی اختلال شخصیت مرزی به طور کامل شناخته نشده است. همانطور که در مورد سایر اختلالات روانی وجود دارد، علت مبتلا شدن به BPD می‌تواند پیچیده باشد. شواهد نشان می‌دهد که BPD و اختلال ترس پس از سانحه (PTSD) می‌توانند به نوعی با‌‌هم مرتبط باشند. اکثر محققان موافق هستند که سابقه ترومای دوران کودکی ممکن است باعث مستعد شدن افراد به این بیماری باشد. با‌این‌حال مبتلا شدن به این بیماری می‌تواند بر اثر دلایل ایجاد شود.

سوء استفاده و آسیب های دوران کودکی

براساس تحقیقات انجام‌شده تا 70 درصد از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در کودکی آزار جنسی، عاطفی یا فیزیکی را تجربه کرده‌اند. جدایی مادر، دلبستگی ضعیف مادر، مرزبندی های نامناسب خانوادگی و والدین معتاد نیز می‌تواند با اختلال مرتبط باشد.

ژنتیک

مطالعات نشان می دهد که اختلال شخصیت مرزی در بیشتر افراد بعضی خانواده ها دیده می‌شود. اگر سابقه خانوادگی اختلال شخصیت مرزی دارید، امکان مبتلا شدن شما به این بیماری زیاد است.

بیشتر خوانید: تاثیر ژنتیک بر شخصیت

تغییرات مغزی

در افراد مبتلا به اختلال BPD، قسمت هایی از مغز که مسئولیت کنترل احساسات و رفتار را دارد، به‌درستی با یکدیگر ارتباط برقرار نمی‌کنند. این مشکلات بر نحوه عملکرد مغز آن‌ها تأثیر می گذارد.

متاسفانه هیچ راهی برای پیشگیری از این اختلال وجود ندارد و این بیماری اغلب ارثی است و از طریق ژن‌ها منتقل می شود. به این معنی که در صورت داشتن فردی با سابقه BPD در خانواده، خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش می یابد.

راه های درمان اختلال شخصیت مرزی

درمان این اختلال از نظر تاریخی چالش برانگیز بوده است. اما با درمان جدیدتر و امکانات بیشتر امروز، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بهبود عملکرد و کیفیت زندگی بهتر را تجربه می‌کنند.

یکی از راه های درمان این اختلال، درمان متمرکز بر انتقال نامیده می‌شود. هدف درمان متمرکز بر انتقال، دور شدن بیمار از تفکر عمیق است.

در این حالت درمانگر، احساسات بیمار را کنترل می‌کند و موقعیت‌های واقعی یا خیالی را که می‌تواند رخ دهد و همچنین نحوه برخورد با آنها را بررسی می‌کند.

همچنین این بیماران باید زمانی را با درمانگر خود کار کنند تا یاد بگیرند که چگونه با احساسات شدید یا استرس کنار بیایند و همچنین یاد بگیرند که چگونه روابط بین فردی خود را بهبود بخشند.

اما در حالت کلی، درمان این اختلال مانند سایر بیماری ها به زمان، صبر و تعهد نیاز دارد. درمان ممکن است شامل روان درمانی یا گفتار درمانی، درمان با دارو یا هر دو به صورت همزمان باشد.

اگر بسیار مضطرب هستید یا احتمال دارد به خود یا دیگران آسیب برسانید، ممکن است پزشک معالج شما بستری شدن کوتاه مدت در بیمارستان را توصیه کند. در طول بستری شدن شما، پزشک برای شما برنامه درمانی آماده میکند.

جهت بهبود و درمان اختلال شخصیت مرزی، با مشاورین کلینیک روانشناسی خانه همدلی هفتاد در لینک زیر تماس بگیرید تا مراحل بهبود و درمان را آغاز نمایند:

https://haftadlife.com/adults/personality-disorders

تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی

تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی

اختلال دوقطبی با تغییرات مشخصی در خلق و خو و رفتار مشخص می شود، اما با اختلال شخصیت مرزی متفاوت است.

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی با استرس داشتن به سرعت دچار تغییرات خلقی می‌شوند، به‌ویژه در هنگام ارتباط با افراد دیگر، در حالی که اختلال دوقطبی با خلق و خوی پایدارتر و واکنش کمتری همراه است.

افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نیز برخلاف افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، تغییرات قابل توجهی در میزان انرژی و فعالیت دارند.

هنگامی که یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی به افسردگی مبتلا نیست، ثباتی از خود نشان می دهد که این ثبات در شخصیت مرزی دیده نمی‌شود. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، می‌توانند روابط عمیقی داشته باشند که ممکن است به دلیل بیماری آنها مختل شود.

اختلال دوقطبی بیشتر در بیولوژی سیستم عصبی ریشه دارد و اغلب با دارو درمان می‌شود. یک وضعیت بیولوژیکی تر مانند دوقطبی فاقد این جنبه های روانشناختی عمیقاً ریشه دار یا روش های دیدن جهان و درک خود و دیگران است که مشخصه اختلالات مرزی است.

 

با افرادی که اختلال شخصیت چگونه رفتار کنیم؟

زمانی را به یادگیری در مورد اختلال شخصیت مرزی اختصاص دهید تا این افراد را بیشتر درک کنید. عزیزانتان را تشویق کنید که برای درمان اختلال شخصیت مرزی جستجو کنند و اگر از بستگان شما هستند در مورد درمان آنها تحقیق کنید.

حمایت عاطفی، درک و صبر داشته باشید. تغییر برای افراد مبتلا به BPD می تواند دشوار و ترسناک باشد، اما علائم آنها می‌تواند در طول زمان با درمان بهبود یابد.

اگر استرس قابل توجهی دارید یا علائم بیماری های روانی مانند اضطراب یا افسردگی را تجربه می‌کنید، به دنبال درمان باشید.

افراد مبتلا به این اختلال به طور قابل توجهی نسبت به سایر مردم، میزان رفتارهای خودآزاری و خودکشی بالاتری دارند. همچنین هنگامی که به فکر آسیب رساندن به خود یا اقدام به خودکشی هستند، فوراً به کمک نیاز دارند.

اگر شما یا کسی که می‌شناسید علائم مشابهی با این افراد دارید یا به آسیب رساندن به خود فکر می‌کنید، فورا با متخصصان این حوزه مشورت کنید.

اختلال شخصیت مرزی در رابطه و ازدواج

در شروع رابطه، شریک شما با اختلال شخصیت مرزی ممکن است تمایل داشته باشد شما و هر کاری که میخواهید را به صورت ایده‌آل اجرا کند. همچنین این افراد ممکن است تمام توجه خود را روی شما متمرکز کنند، شما را ستایش کنند و توجه شما را بخواهند. البته ممکن است فقط نکات مثبت را ببینند و احساس کنند که شما با علاقه و احساسات آنها مطابقت دارید.

اختلال شخصیت مرزی در رابطه

با پیشرفت رابطه، ایده‌آل سازی ممکن است کاهش یابد. علاه‌بر این، ممکن است همسرتان ناگهان احساس کند که این رابطه یک‌طرفه است یا شما به اندازه کافی به او اهمیت نمی‌دهید. آن‌ها ممکن است شروع به تمرکز بر جنبه های منفی کنند یا باعث شوند شما در این رابطه احساس امنیت نداشته باشید.

این موضوع بدان معنا نیست که همه افراد مبتلا به BPD مثل هم رفتار می‌کنند و الگوهای مشابهی را تکرار می‌کنند. اما این احتمال وجود دارد که برخی از این رفتارها و نگرش ها در رابطه با فرد مبتلا به این اختلال وجود داشته باشد.

در حالت کلی روابط برای این افراد یک چالش محسوب می‌شود. این چالش ها معمولاً با مراجعه به یک مشاور حرفه ای قابل مدیریت هستند و افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می‌توانند فوق العاده دلسوز، دلسوز و مهربان باشند.

اختلال شخصیت مرزی خاموش چیست؟

وقتی صحبت از زیرگروه اختلال شخصیت مرزی خاموش به میان می‌آید، زیرا این یک طبقه‌بندی رسمی نیست، دکتر لیرا د لا روزا خاطرنشان می‌کند که هیچ علامت خاصی در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویرایش پنجم (DSM-V) فهرست نشده است.

همچنین BPD خاموش جزو طبقه بندی رسمی این اختلال به شمار نمی‌رود و در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی فهرست نشده است.

با این حال، در کتاب اختلالات شخصیتی دکتر میلون در زندگی مدرن، او برخی از ویژگی های خاص BPD خاموش را اینگونه توصیف می کند : تمایل به وابستگی، رفتارهای مطیعانه، احساس آسیب پذیری همیشگی، ناتوانی، احساس رنجش و دوره های افسردگی.

نتیجه

اقدام به کمک به بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مانند همه بیماری های روانی، به محض ظاهر شدن علائم می تواند به کاهش اختلالات و سلامت آن‌ها کمک کند. همچنین اعضای خانواده و نزدیکان افراد مبتلا به BPD اغلب نگرانی، افسردگی، اندوه و گوشه گیری را تجربه می کنند.

همچنین مهم است که توجه داشته باشید که اختلال شخصیت مرزی خاموش به‌راحتی تشخیص داده نمی‌شود. اگر احساس می کنید که شما یا شخصی که می شناسید با علائم خاص به اختلال شخصیت مرزی خاموش دچار شده است،  بهتر است در اسرع وقت با یک متخصص مشورت کنید.

 

بیشتر بخوانید:

هویت چیست و چگونه شکل می گیرد؟

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات سایت

محصولات سایت